I Ryd under november kan du..

..hitta en massa roliga och intressanta saker att göra!

Månadsblad Ryd november 18

Internationellt språkcafé!

Nästa onsdag 7/11 kl 17:00-18:30 har du möjlighet att vara en del av ett internationellt språkcafé på Nyeport! Missa inte denna möjlighet:)international café nyeport 3

Frivilligfest!

Igår var det dags för årets hyllning- och uppskattningsträff för alla som gjort insatser inom äldreomsorgen, Volontärtorget bjöd också in volontärer som finns hos oss.
God mat och trevlig underhållning bjöds i Arenans foaje.IMG 2336b

Ikea vs Sverige

Onsdagen 24 oktober har du möjlighet att få svar på om Ikea behöver Sverige eller om det är tvärtom...
kl 18:30 kan du lyssna till Sara Kristoffersson som berättar vad hon anser om frågan!Pop café 24.10.18 Ikea

Ett axplock..

av vad som händer i Ryd under oktober!

Månadsblad Ryd oktober 18 kopia

Språkcafeer:

Här är en sammanställning på de språkcafeer som finns i Skövde just nu. 

språkcafeerhösten2018

Bli hälsosam!

Är du kvinna och känner att du skulle vilja vara lite mer hälsosam än du är idag så finns fina möjligheter att fixa till det!

Den 30 september startar ABF tillsammans med Active Life en kurs för just detta!Kurs för kvinnor om kost och hälsa

Hasse&Tage!

Torsdagen 6 september finns det möjlighet att höra Johanna Broman Åkesson (doktor i musikvetenskap) berätta om Hasse Alfredssons och Tage Danielssons stora betydelse för svensk kultur.

Platsen är Högskolan i Skövde och tiden 18:30 till 20:30Pop cafe 20180906 Hasseotage

April i Ryd!

Här kan du se lite av vad som händer i Ryd under april!

Månadsblad Ryd april 18

Snart är det Påsklov!

I Skövde kommun finns det en massa saker att göra för både små och stora under påskveckan:)

Påsklovsaktiviteter 2018

Snart är det val..

..och vill du veta mer om politik, partier och ledarskap skall du passa på att lyssna till Jenny Madestam som berättar mer på "Populärvetenskapligt Café" den 21 mars.Pop café 21.3.18 Jenny Madesstam

Är du nyfiken på Peru?

Onsdagen den 7:e mars kan du lyssna på Liz Pettersson när hon berättar, det kommer också att finnas möjlighet till provsmakning. Allt det här händer på Södra Ryds bibliotek!

180307peruaffisch

Styrelsemedlem sökes till Volontärtorget!

Vill du vara med och forma hur Volontärtorget ska jobba? Just nu söker vi nya styrelsemedlemmar för att vara en del i arbetet med att utveckla Volontärtorget. Styrelsens arbete består av att stötta vår utvecklare/samordnare. Vi träffas ungefär varannan månad på kvällstid och diskuterar och beslutar om utvecklingsmöjligheter för vår verksamhet. Hur vi kan stötta fler föreningar, hur vi ska jobba för att rekrytera flera volontärer och mycket mer! Hör av er till Volontärtorget om ni är nyfikna på att veta mer!6747

Hur ska vi klara kriser?

På onsdag i nästa vecka (21/2) mellan 18:30 och 20:30 kan du lyssna på Joeri van Leare när han berättar om hur vi skall agera vid kriser och katastrofer.

Kom till Högskolan i Skövde, hus G, sal G110 på onsdag, Fri Entré!

Populärvetenskapligt café HiS 20180221

Medspråkare på stadsbiblioteket

Alla som vill göra en insats för de som behöver träna på svenska språket har möjlighet på onsdagarna framöver, det är bara att dyka upp på ABF:s språkcafé som håller till på stadsbiblioteket i Skövde.

AFFISCH ledare 2

Hantverkscafé i Ryd

Du som vill hantverka på måndagseftermiddagarna kan ta med dig grejena och komma till biblioteket i Ryd den 26 februari kl 14:00, då är det första tillfället för vårterminen:

affisch 2018

I Ryd i februari..

.. händer bla det här!

Månadsblad Ryd februari 18

Detta händer i Ryd under januari

Här kan du se en del av det som händer i Ryd under januari!

Månadsblad Ryd januari 18

Gör Ryd till en tryggare plats!

Visst skall vi hjälpas åt att göra Ryd till en trygg och bra plats att bo och vara i:), kom till Räddningsverket, Timmervägen 9 (Glashuset) den 9:e mars kl 18:00, då kommer nattvandrare från stiftelsen Nattvandring.nu och berättar om sitt arbete i Botkyrka/Fittja!Kvällsvandrare Södra Ryd 170301

Föreningen hoppas på en förlängning.

Så här skrev Skövde nyheter den 23/2, Nu håller vi tummarna för att kommustyrelsen beslutar om ett fortsatt stöd till föreningen!

"Volontärtorget ska få fortsatt stöd i ytterligare tre år. Det föreslår KSAU efter att en utvärdering gjorts av föreningens verksamhet under den första treåriga avtalsperioden.

Det första avtalet mellan Volontärtorget och Skövde kommun undertecknades 2014. I avtalet finns en uppdragsbeskrivning som anger vad föreningen ska jobba med. Verksamheten har varit riktad mot sektor omvårdnad och sektor barn och utbildning samt integrationsenheten.

I höst ska avtalet förnyas och en utvärdering har gjorts såväl bland föreningens volontärer och ansvariga, som bland dem som tagit hjälp av volontärerna för att se om målen blivit uppfyllda.

Utvärderingen visar att verksamheten fungerat bra eller mycket bra gentemot sektor barn och utbildning och integration. Däremot säger både Volontärtorget och de ansvariga inom förvaltningen att det varit svårare att nå målet med verksamheten mot omvårdnadsförvaltningen. Framför allt för att arbetsuppgifterna har varit för specifika och snäva.

Verksamheten bedöms dock som så pass viktig och väl fungerande att KSAU nu föreslår att den ska fortsätta. I förslaget anges dock en ny skrivning när det gäller arbetet mot omvårdnadsförvaltningen, som ger möjlighet för volontärerna att jobba på ett bredare plan.

– Verksamheten har gynnat både kommunen, mottagarna och dem som utfört själva arbetet, därför har vi beslutat att gå vidare och förlänga verksamheten i tre år.

– Vi hoppas mycket på att volontärarbetet ska öka i hela kommunen och med det här beslutet fortsätter vi att stödja en sådan utveckling, säger kommunalrådet Katarina Jonsson (M) om beslutet.

I beslutet föreslås också en utökning av det årliga bidraget med 25 000 kronor, vilket innebär att man avsätter 625 000 kronor per år för verksamheten under den kommande treårsperioden."

 

Bra när man hittar nya sätt!!

Här kan ni se hur man i Lidköping har tagit nya grepp för att integrera och välkomna nyanlända länk till inslag i TV4

Enkät för volontärer

Volontärtorget har utformat en enkät för att se hur man kan utveckla sin verksamhet. Enkäten vänder sig till de som anmält sig som volontärer via Volontärtorget och som varit igång ett tag med sitt uppdrag.

Enkäten tar ca 5-10 minuter att göra och man svarar anonymt.

Enkäten fyller man enkelt i här: https://sv.surveymonkey.com/r/38BHBY7

För frågor och åsikter, kontakta oss på 0733-11 81 21 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mvh Sofia & Roland

Språkets betydelse!

Här kan ni lyssna till en lektor som berättar om språkets betydelse för att komma in i samhället. Klicka här för att lyssna (knappt två minuter)

Artikel om ett språkvänspar i Skövde

I dagens SLA (6/11) fanns en artikel om ett språkvänspar i Skövde! Den handlar om Shamim Hameedi och Annica Hellqvist som utgör ett av Skövdes 30 språkvänspar. Tillsammans träffas de och fikar och pratar, för att öva på det svenska språket. 

- "Jag gillar att lära mig svenska och det här är jättebra för mitt språk", säger Shamim. Hon kom till Sverige från Afghanistan tillsammans med hennes sex barn för tre år sedan. 

2254907


Shamim och Annica träffades första gången i somras, efter att Annica anmält sig som volontär hit till oss på Volontärtorget. "- Jag kände att jag ville göra något och jag gick till Volontärtorget för ett möte. Där fick jag reda på vad det fanns för olika volontäruppdrag och jag tyckte att språkvän passade mig".

Språkvänsverksamheten i Skövde finns sedan i somras genom ett samarbete mellan Volontärtorget och integrationsenheten (sektor socialtjänst, Skövde kommun). Du som är intresserad av att bli språkvän kontaktar oss på Volontärtorget för ett första möte, och sedan hjälper integrationssamordnaren i kommunen till med mathcningen. 

Varmt välkommen att anmäla ditt intresse som språkvän i Skövde!

Citerad text och foto: Anna Warner, SLA. För att läsa urpsrungsartikeln, sök på "Annica och Shamim är språkvänner" på SLA (artikeln är dock låst till prenumeranter).

  • 1
  • 2

AKTUELLA UPPDRAG


© Volontärtorget • Tel. 0733-11 81 21 • E-post: info@volontartorget.se